Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Ισλανδία - Το ηφαιστείο απειλεί τον παγετώνα.





Εκατοντάδες κάτοικοι και τουρίστες απομακρύνθηκαν από την περιοχή του ηφαιστείου Αγιαφιγιαπλαγιουρκούλ της νότιας Ισλανδίας λόγω της αυξημένης δραστηριότητας που έχει ήδη αρχίσει να λιώνει τον γειτονικό παγετώνα, απειλώντας με μεγάλες πλημμύρες.
Λευκός ατμός και μαύρη τέφρα εκτινάσσεται από έναν κρατήρα που βρισκόταν κάτω από 200 μέτρα πάγου, κοντά στην περιοχή όπου εμφανίστηκε τον περασμένο μήνα μια εντυπωσιακή ηφαιστειακή ρωγμή που εκτόξευε λάβα μέχρι τη Δευτέρα.
Χιλιάδες τουρίστες επισκέφθηκαν το ηφαίστειο Αγιαφιγιαπλαγιουρκούλ τις τελευταίες εβδομάδες για να θαυμάσουν το δραματικό φαινόμενο.
Η περιοχή όμως εκκενώθηκε τη Δευτέρα με εντολή της ισλανδικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας, καθώς το λιώσιμο του πάγου θα μπορούσε να πλημμυρίσει ένα γειτονικό ποτάμι.
Η στάθμη του έχει ήδη ανέβει κατά 84 εκατοστά, αναφέρει το τοπικό ραδιόφωνο και αναμεταδίδει το Reuters.
Το Αγιαφιγιαπλαγιουρκούλ βρίσκεται κοντά στον πέμπτο μεγαλύτερο παγετώνα της Ισλανδίας και έχει ενεργοποιηθεί πέντε φορές από τον 9ο αιώνα μ.Χ, τότε που εποικίστηκε η Ισλανδία.
Ολόκληρη η Ισλανδία, εξάλλου, έχει ηφαιστειακή προέλευση. Το νησί βρίσκεται πάνω στη Μεσοωκεάνια Ράχη του Ατλαντικού, εκεί όπου οι υποκείμενες λιθοσφαιρικές πλάκες απομακρύνονται μεταξύ τους και αφήνουν το μάγμα να αναδυθεί και να σχηματίσει νέες εκτάσεις στο βυθό του Ατλαντικού.
Από το Βήμα


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=325653&dt=14/04/2010#ixzz0l6Tilj6j

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

next 5 in 5 Οι προβλέψεις της ΙΒΜ για τις τεχνολογικες εξελιξεις